Historie
Wie zijn wij?
Onze bieren
Blog
Extra
Ingredienten:

  • Dingemans Pale MD (7 ECB):                                               700 gr;
  • Dingemans Caramout (120 ECB):                                           80 gr;
  • Fawcett Chocolate mout (450-550 ECB):                              60 gr;
  • Fawcett Brown mout (140-160 ECB):                                     40 gr;
  • Hopbloemen Styrian Goldings (5,8% Alpha):                           6 gr;
  • Hopbloemen Styrian Goldings (5,8% Alpha):                           6 gr;
  • Hopbloemen Styrian Goldings (5,8% Alpha):                           4 gr;
  • Belgisch donkere kandij stroop                                              20 ml;
  • Iers mos:                                                                                     2 gr;
  • Wyeast 1084:                                                                       ¾ pakje;
  • Eiken blokjes:                                                                    stuk of 10;
  • Bourbon:                                                                              scheutje;
  • Kristalsuiker (voor bottelen)                                                     24 gr.
Werkwijze:

Brouwdag:
Smack the pack! Gist aanzetten.

Storting klaarmaken en schroten. Dan 5 liter water op temperatuur brengen (55°C) en de mout toevoegen, waardoor de temperatuur terugloopt tot 50°C. Pan inpakken en 15 minuten warm-houden. Dan temperatuur verhogen tot 66,5°C, warmhouden en zorgen dat de temperatuur gelijk blijft voor 60 min. Brouw verwarmen tot 78°C en 15 min. op die temperatuur houden.

Zeefbed maken en brouw zeven (let op: goed terugspoelen i.v.m. troebelheid). Na doorlopen met spoelwater van 78°C de wort aanvullen tot 5,2 liter.

Wort koken
:
  • 0 - 5 minuten: koken en daarna Styrian Goldings hop toevoegen;
  • 5-65 minuten: door laten koken en daarna Styrian Goldings hop en Iers mos toevoegen;
  • 65-80 minuten: door laten koken en daarna Styrian Goldings toevoegen;
  • 80-81 minuten: door laten koken en daarna snel koelen.
Wort bij goede temperatuur in gistfles doen en eventueel aanvullen met gekookt water tot 4 liter. Het ¾ zakje gist enten en toevoegen. Gistfles afsluiten met waterslot. Eiken blokjes even stomen on te steriliseren en dan weken in de bourbon voor een paar dagen.

Temperatuur zo goed mogelijk houden tussen 18°C en 23°C gedurende anderhalf, twee weken. Dag of drie voor het bottelen de eiken blokjes uit de bourbon halen toevoegen aan de gistfles. Daarna bottelen met 7 gr suiker per liter.