Historie
Wie zijn wij?
Onze bieren
Blog
Extra
Brouwdag 9 september 2018
Zondag 's morgens vroeg was Bart al in de weer met het opzetten van de brouwerij. Geen ruimte genoeg in huis en het weer liet het toe, dus de tuin omgetoverd tot een brouwruimte.

Paul, een collega van Jeroen, kwam een dagje meedoen en zij kwamen niet veel later ook aan en na de koffie en de thee aan de slag.

Allereerst de mouten wegen en schroten. We gaan twee verschillende bieren brouwen, dus een extra grote hoeveelheid van verschillende mouten staan al klaar.

We maken een 20 liter blonde belgische ('De Beer') in de tuin en in de keuken brouwen we een tweede versie van 4 liter van onze 'Monikkenwerk', een kopie van de beroemde Westvleteren, maar we moeten nog wel wat puzzelen op de uitvoering om het goed te krijgen.

Na het brouwen is het zeven aan de beurt. We hebben de mout relatief fijn gemaakt, dus het filterbed is redelijk dicht. Dat werkte prima in de keuken op de kleine zeef, maar in de tuin met de grote zeef was dit eigenlijk net even te fijn. Voordeel: een zeer heldere vloeistof die prima als basis dient voor (hopelijk) een lekker biertje.

Na een wat sombere start in de ochtend, kwam rond het middaguur een lekker zonnetje op. Ook leuk: veel leven in de brouwerij: Achtereenvolgens kwamen Erwin (zwager van Bart), Hanneke (zus van Bart) en Judith (vrouw van Jeroen) met dochter ook nog even langs. En natuurlijk waren Clara en de dochters van Bart ook gewoon thuis.

We hebben voor het eerst een nieuwe brander en die zorgt voor een versnelling in het proces: opwarmen is nu een fluitje van een cent geworden met een brander met 8,5 KWatt vermogen.

Na het opwarmen tot kooktemperatuur achtereenvolgens verschillende hopgiften en kruiden.

En wederom kan Tijger het niet laten om even te komen kijken. Was niet alleen het eerste eigen biertje van JB de Hobbybrouwers genoemd naar de Kat van Bart en Clara: hij superviseert graag het werk van de andere bieren.